SWF file not found. Please check the path.

PDF Nyomtatás E-mail

EGNOS korrekció

Az EGNOS a GPS egyik műholdas alapú kiegészítő rendszere, amely Európát szolgálja ki. Az EGNOS-ra legfőképp azért van szükség, mert a "hagyományos" globális helymeghatározó rendszerek önellenőrző képessége (integritása) nem kellően kidolgozott, így nem alkalmazható a polgári repülésben navigációs feladatokra. Másrészt a "hagyományos" rendszerek jellemzően néhány méteres pontossága nem elég az ilyen navigációs feladatok ellátásához.


Az EGNOS rendszer a jellemzően néhány méteres pontosságot egy méter körülire fokozza, illetve a rendszer egyes elemeinek, esetleges hibáiról legfeljebb hat másodpercen belül értesítést küld a felhasználók felé. A rendszer alapgondolata, hogy a földi állomások a GPS műholdakra tett méréseinek alapján ún. korrekciós jeleket küldenek a felhasználók felé. A korrekciós jeleket geostacionárius pályán keringő műholdak, az L1 frekvenciatartományában továbbsugározzák. A szolgáltatás garantáltan ingyenes, mindössze a jelek fogadására és feldolgozására alkalmas vevőre van szükség. A jelenlegi kereskedelmi forgalomban kapható vevők túlnyomó része ilyen. A rendszerben benne van a további szolgáltatások lehetősége is, de ekkor már nem beszélhetünk díjmentes használatról.

2009. október 1-től az EGNOS korrekciós szolgáltatása elérte a véglges fázisát.  A  szolgáltatás elérhetővé tételét hosszú éveken át tartó tesztüzem előzte meg, melyet a felhasználók is tapasztalhattak. Az éles üzemmel megszűnt minden esetleges kellemetlenség.  

Bővebb információ: http://www.essp.be/about_egnos.html